Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 7. 2013

Bojanovské špunty - resumé

 

Zvláštní poděkování patří autorovi tohoto hezkého, obsáhlého a podrobného resumé Milanovi Rázkovi.

Tým Šneků se pro turnaj v Bojanově nedával dohromady lehce. Několik stabilních hráčů muselo odříct účast kvůli své pracovní vytíženosti. Další dali přednost, speciálně pro tento turnaj vytvořenému, týmu Lupínků. Nakonec jsme museli nastoupit v dosti improvizované sestavě. Tým posílil Martin Horký a Ondřej Zavřel, kteří se prezentovali velmi dobře. Do branky nastoupil sebejistý a všemi milovaný Olin Michal Starý a zbytek týmu tvořily staré známé tváře.

Sestava : Olin – Pišta, Martin H., Onřej Z., Laco, Milan, Michal, Šmahy

 

Teď k samotnému průběhu turnaje :

Letošního ročníku se zúčastnilo 16 týmů, když nechyběly známé týmy jako Nulová tolerance (Pepek a spol.), SK Chrudim, Bradlavky a další. Systém turnaje byl následující – 4 skupiny po 4 týmech – následně bylo nalosováno osmifinále, kde nastupovaly týmy z 1.míst proti 4.týmům, 2. proti 3.

Délka zápasu 2x10 minut

Los nám bohužel zprvu nepřál, když kapitán Milan Rázek vytáhl z osudí účast ve skupině C, kde jsme se nejprve měli utkat s Lupínky (tým tvořený převážně z hráčů Šneků, Realu a SK Stolany), dalším soupeřem byly Bradlavky (tým bojující pravidelně o přední umístění na tomto turnaji), posledním soupeřem byl neznámý tým FC Kroucek (na první pohled nejslabší ze skupiny, ale zdání klame :-D).

Základní skupina: Šneci – Lupínci 0:3

I přesto, možná právě proto, že se hráči obou týmů velmi dobře znají, mělo utkání náboj a docházelo k velmi ostrým střetům (Martin Mates Chmelík (Lupínci) například pošlapal záda Milanu Rázkovi a zanechal mu po sobě značnou stopu v podobě ošklivých odřenin). Nutno dodat, že naši hráči se v tomto ohledu nenechali zahambit :-) Proti dobře kombinujícímu soupeři nebylo snadné si nahrát, natož zaútočit. Postupem času se stalo naší jedinou snahou neinkasovat. V tomto ohledu se zaskvěl brankář Olin, který předvedl několik vynikajících zákroků. Bezbrankový stav jsme drželi až do 16. minuty, kdy nenápadnou střelou mezi nohy strhl vedení na stranu Lupínků Bad "nejlepšíúplněvevšem" Jenka. Poté nezbývalo než hru otevřít, což soupeř vzápětí potrestal přesnou trefou Jana Váchy (levou nohou k tyči). Poslední hřebíček do rakve přidal po závaru před brankou Mates Chmelík. Nutno dodat, že výhra Lupínků byla zasloužená a naše útočení se projevilo pouze v šanci Pišty, který po dobře rozehraném rohu netrefil dobře míč, lobem Ládi Duška přes celé hřiště, který vylekal spícího Zbynďu v soupeřově bráně a šudlou Milana, který z otočky za půlkou zkoušel štěstí (spíš už nemohl a míč zakopl, aby mohl jít střídat).

pozn.: Po tomto utkání se hráči týmu snažili namotivovat na další střetnutí, ale bohužel se dopustili osudové chyby, když pochválili brankáře Olina Starů.

Základní skupina: Šneci – FC Kroucek 2:5 (střelci: Milan, Pišta)

K utkání hráči nepřistoupili zcela koncentrovaní, což se projevilo už v 2.minutě, když Olin nepochopitelně nahrál soupeři, který skóroval do prázné branky. Za další minutu nahrál soupeři Ondřej Zavřel, ten opět nezaváhal. Strašidelný začátek se snažili hráči ihned odčinit. Bohužel Olinek opět přihrál soupeři, který dával v 6. minutě gól již na 0:3. I přes snahu celého týmu a řadu promarněných šancí se skóre do poločasu nezměnilo. Druhou půli jsme začali aktivněji, ale bohužel jsme opět neproměňovali šance. Až v 15. minutě propadla brankáři střela Milana – 1:3 . Hned jsme se hnali za dalším gólem, ale z protiútoku soupeř ihned zvýšil – 1:4. V další minutě snižoval skóre Pišta na 2:4, ale v zápětí opět přišla rána v podobě gólu na konečných 2:5.

pozn.: Tým překvapen vlastní nemohoucností a prohrou s papírově nejslabším soupeřem soustředil veškerou pozornost k dalšímu utkání.

Základní skupina: Šneci – Bradlavky 0:1

Zápas se známým soupeřem jsme začali opatrněji. Poctivou defenzivou hájili nulu vzadu a čekali na rychlé protiútoky. Během utkání docházelo k řadě osobních soubojů a zápas měl ostřejší ráz (pár loktů, nějaký nadávky ze soupeřovi strany, bodyček od Ládi). Během druhého poločasu bylo k vidění několik šancí na obou stranách, ale šťastnější byl opět soupeř. Tvrdou střelu ze středu hřiště Olin bohužel pouze ztlumil a v pádu již nedokázal zabránit v letu míče do naší brány.

pozn.: Základní skupina tedy pro Šneky skončila katastrofálně s nulovým ziskem bodů a hrozivým skóre 2:9 (myslím, že nikdo z nás horší skupinu nepamatuje). V tomto turnaji na tom byl stejně pouze tým Kaštanů.

Pro osmifinále nám byl určen vítěz skupiny B – Klejkaři ( základní skupina 7 bodů, skóre 9:1).

pozn.: I když rozpoložení týmu nebylo ideální, sebral zbytky sil a chtěl se při nejhorším rozloučit s turnajem se ctí.

Osmifinále: Šneci – Klejkaři 2:1p (střelec: Milan, penaltu proměnil Milan, Michal, Pišta)

Vzhledem k chabým výkonům jsme vsadili na totální defenzivu a čekali pouze na rychlé protiútoky. Opatrné utkání získalo spád až po vstřelení první branky, která (pro některé překvapivě) skončila v síti soupeře. Akci založil ziskem míče Michal, který předložil míč Milanovi, který si míč posunul a tvrdou ranou do horní poloviny branky nedal brankáři šanci (teď nekecám :D ) . Náš tým poprvé v turnaji vedl a snažil se soustředěným a bojovným výkonem dovést utkání do úspěšného konce. V dalším rychlém protiútoku předložil Onřej Z. míč Milanovi před práznou bránu, ten se bohužel šance zalekl a z úhlu odevzdal míč pouze brankáři do náručí. Zbývalo 5 minut a soupeři se podařilo náš tým zatlačit, následně se nám nepodařilo po několika závarech míč odkopnout a soupeř chvíli před koncem srovnal na 1:1. Následoval penaltový roztřel a taktika byla jasná, narvat to a je jedno kam do branky, s tím, že Oldu snad něco trefí.

Penaltový rozstřel:

První exekutor Milan svou penaltu proměnil, stejně tak soupeř. 1:1 (Nutno dodat, že celý turnaj bez rukavic chytající Olin nepůsobil zrovna jistě, když utekl z branky ještě předtím, než soupeř vystřelil, "prý tipoval stranu").

V druhé sérii si vzal míč Michal a nekompromisně zavěsil. Na řadě byl soupeř, a v ten moment se zaskvěl Olinek, když famózním a obětavým zákrokem zneškodnil tvrdou střelu (dostal ji na pupek). Tým byl v ten moment v euforii a strhl na svou stranu i řadu místních fanoušků.

Pro rozhodující penaltu si vzal míč Pišta, kterému v tu chvíli mnoho lidí nevěřilo (celý den poctivě doplňoval tekutiny, laický odhad 1,9 promile) a opět tvrdou ranou dokonal nečekané vítězství Šneků a jejich postup do další fáze turnaje.

pozn.: Opět jsme tak splinili povinnost a postoupili do čtvrtfinálových bojů, kde nás čekal soupeř Medvědi z chlebníku, z lesa nebo tak něco (ten název asi není přesnej).

Čtvrtfinále: Šneci – Medvědi 0:1

Utkání jsme opět pojali velmi zodpovědně, bojovně a naše hra se postupem času stále zlepšovala. I přes vynaložené úsilí, skvělé brankářské zákroky a evidentně lepší fotbalové vyspělosti jsme nedokázali vsítit branku. Naopak soupeř, který byl velmi dobře rychlostně vybaven, využil rychlého protiútoku a vsítil rozhodující gól. Následná snaha a některé šance přišly vniveč a tak jsme turnaj zakončili umístěním na 5.-8. místě. Vyřazení mrzelo dvojnásob, protože případní soupeři, kteří by nás čekali, byli k poražení a cestu do semifinále bychom tak měli téměř jistou.

pozn.: Turnaj hodnotím i přes bídnou skupinu kladně, zahráli jsme si, ostudu si nakonec taky neudělali a hlavně se nikomu skoro nic nestalo.

Turnaj vyhrála skvadra stolanských odchovanců – Lupínci. Takže jistou stopu jsme zde zanechali i v podobě podpory našeho „béčkového“ týmu :D . Takže asi tak... Zase za rok :-)