Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Pokud bychom se chtěli ohlédnout do podrobné a velmi dávné historie, mohli bychom se vrátit do 80. let a počátků let 90., kdy se právě rodily základy a budoucí hvězdy tohoto spolku nebo chcete-li klubu. Jelikož ale nechceme psát romány o každém členu, resp. hráči, budeme se držet pravého počátku vzniku Šneci na útěku.

Na začátku toho všeho stála společná posedávání v různých pohostinných zařízeních, kde docházelo k mnoha velkým diskuzím a k utužování mezilidských vztahů, které se povětšinou protahovalo až do brzkých ranních hodin následujícího dne. Jedním z výsledků těchto shromáždění vyvrcholil v tehdy pravidelné nedělní fotbálky. A přesně tady byly položeny základní kameny postupně vznikajícího amatérského fotbalového seskupení.

Postupem času vznikala myšlenka založení oficiálního týmu, který by mohl konkurovat a sbírat úspěchy v mnoha turnajích malé kopané. Po zrealizování této myšlenky došlo v roce 2007 k prvnímu oficiálnímu přihlášení na tradiční letní turnaj Bojanovské špunty, kde tehdy hráči pod názvem VilaBoys vybojovali senzační 2.místo. O rok později se na témže turnaji hráči prezentovali názvem Dezoláti, až přišel rok 2009, kdy vznikl dnešní oficiální název  Šneci na útěku.

Od té doby se Šneci na útěku zúčastňují pravidelně Bojanovských špuntů, kde se zatím těší z nejlepšího umístění z roku 2007 (VilaBoys) a 2010, kdy obsadili 2.místo. Vůbec za doposud nejúspěšnější rok můžeme považovat právě rok 2010, kdy se Šneci mj. zůčastnili turnaje Metaxa cup, kde zažili svůj největší úspěch v podobě celkového prvenství.

V roce 2012 se poprvé Šneci přihlásili do dlouhodobějšího turnaje O Pohár Rabštejnské Lhoty, kde si jako nováčci vedli více než zdatně! V asi nejhezčím zápase turnaje, v boji o 3.místo proti domácímu favorizovanému Realu Lhota, podali všichni hráči heroický výkon, který jim přinesl vytouženou bronzovou příčku celého turnaje!

 

Název Šneci na útěku

Vznik výše uvedených názvů zpravidla vznikal těsně před zahájením turnaje (až na Šneci na útěku) na základě momentálního rozpoložení, zážitků, historek a momentálních myšlenkových pochodů. Název Vilaboys vznikl složeninou tehdy nejnavštěvovanějšího místa hráčů (Vila) a jejich nejoblíbenějším hudebním hitem Beruška od skupiny T-Boyz. Název Dezoláti byl inspirován přezdívkou stálých návštěvníků markovického pohostinství. Dnešní název Šneci na útěku můžeme jako jediný považovat za neunáhlený a tak říkajíc "neušitý horkou jehlou". Samotné myšlenky, návrhy a diskuze složení tohoto názvu jsou však dnes již těžko dohledatelné, nicméně za autory konečného názvu se dají považovat Luboš Turek a Jaroslav Starý.

 

Pozn.: Samotná historie se bude samozřejmě v závislosti na čase stále rozšiřovat a upravovat! Děkuji za pozornost..